+370 656 83300

Darbo laikas

  • I-V: 9.00-18.00 val.
  • VI-VII: biuras nedirba

El. paštus tikriname ir į labai svarbius klausimus atsakome ir savaitgaliais.

Perskambinkite man

Parašykite mums

+370 656 83300

Darbo laikas

  • I-V: 9.00-18.00 val.
  • VI-VII: biuras nedirba

El. paštus tikriname ir į labai svarbius klausimus atsakome ir savaitgaliais.

Perskambinkite man

Parašykite mums

Detali kelionių paieška

Ką valgyti Kretoje, norint geriau ją pažinti

Ką valgyti Kretoje, norint geriau ją pažinti

Kreta yra didžiausia Graikijos sala, išsiskirianti kalnuotu ir laukiniu kraštovaizdžiu bei stipria tradicine kultūra. Dėl savo unikalaus skonio, Kretos virtuvė yra plačiai žinoma ne tik Graikijoje, bet ir visame pasaulyje. Todėl nepalikite Kretos neparagavę šių patiekalų.


Kretos sūriai. Šie sūriai gaminami iš ožkos ar avies pieno, arba iš abiejų kartu. Iš milžiniško pasirinkimo išskiriamas švelniai saldaus, karamelės arba vaisių skonio kietas sūris graviera (nuotrauka viršuje), taip pat myzithra (nuort. apačioje), švelnaus skonio nesubrandintas sūris, pagamintas iš išrūgų.


Dakos. Visada populiarus tradicinis lengvas užkandis, arba dar kitaip vadinamas meze, susidedantis iš miežinio džiūvėsėlio, išmirkyto vandenyje arba alyvuogių aliejuje, trintų pomidorų ir myzithra sūrio.

Kretos sūrio pyragėliai (Kaltsounia). Šie maži skanėstai (nuotr. žemiau) gali pasirodyti kaip niekuo neišsiskiriantys, tačiau Kretos sūrio pyragėliai yra unikalūs. Jie gaminami iš naminės tešlos, į vidų dedant įvairaus sūrio, dažniausiai Kretos tradicinio. Šis mažas šedevras užbaigiamas ant viršaus užpilant šaukštelį Kretos medaus.


Aviena su stamnagathi. Aviena Kretoje taip pat ruošiama ypatingai, jai paruošti naudojamos stamnagathi, dar žinomos kaip pušų cikorijos.

Gamopilafo. “Gamos” graikiškai reiškia “vestuvės”, taigi jau pats pavadinimas išduoda, kad šis patiekalas tradiciškai ruošiamas per vestuves Kretoje. Tai prabangus karštas ryžių patiekalas (rizotas) su mėsa, kurį galite paragauti ne tik per vestuves, bet ir surasti daugelyje Kretos tavernų.

Sfakijos pyragėliai (Sfakianes pites). Šie nuostabūs pyragėliai pradėti gaminti pietinėje Kretos dalyje, Sfakijos regione. Iš pirmo žvilgsnio, jie atrodo kaip paprasti blynai, tačiau unikalumą suteikia ne tik tradicinio Kretos sūrio įdaras, bet ir ant pyragėlių viršaus pabarstyti kvapnieji čiobreliai arba šlakelis vietinio medaus.

Keptos sraigės. Sraigės yra ne vien prancūzų delikatesas, Kretoje jos taip pat valgomos jau beveik tūkstantį metų ir ruošiamos ypač savitai. Sraigės apvoliojamos miltuose, kepamos alyvuogių aliejuje ir pridedamas šaukštelis rozmarino. Patiks kiekvienam skonio gurmanui (nuotrauka aukščiau).

Rūkyta kiauliena. Būtent tokios rūkytos kiaulienos nerasite niekur kitur, tik Graikijoje ir Kretoje. Tinkamai ją išrūkyti užtrunka daugybę dienų, tačiau dėl ryškaus šviežių žolelių skonio, paragavę iškart pajusite Kretos dvasią, ir prieš akis išvysite laukus, pilnus šalavijų, laurų bei rozmarinų.

Kretos brendis (Raki/Tsikoudia). Nepamirškite paragauti tradicinio Kretos brendžio (nutrauka žemiau), gaminamo iš vynuogių. Geriamas iš mažų stikliukų, be jokio vandens. Labiausiai tinka su Kretos tradiciniais lengvais užkandžiais, alyvuogėmis arba miežiniais džiūvėsėliais.

Kelionės, kurių verta laukti